Skip to main content

Nieuws

Nieuws

Anders kijken naar talenten en vaardigheden.

12 oktober, 2023

BLOG

Zoek naar wat er wel zit! 

Mijn hele leven doe ik dingen op een andere manier en ben ik soms wat tegendraads. En op die manier ben ik ruim 20 jaar geleden in dit mooie vak gerold. Maar uit mijn LinkedIn profiel of CV maak je niet op dat mijn ervaringen en andere banen ertoe geleid hebben dat ik nu een succesvol recruiter ben. Want mijn ontwikkeling qua carrière en vaardigheden is er een geweest die op dat moment niet logisch was. Nu zie ik alle puzzelstukjes in elkaar vallen, ik heb eigenlijk altijd al mijn hele leven dingen anders gedaan.


Waar je wieg staat.

Geboren in Hoogezand- Sappemeer ben ik een kind van vooral de jaren ‘70. Ik heb mijn vroege jeugd  doorgebracht als expat kind in derde wereldlanden. Mijn beste vriendje toentertijd overleed toen ik 12 was en als 15-jarige verloor ik ook nog eens mijn vader. Geloof mij, dat heeft de nodige impact. Met als logisch gevolg dat mijn academische carrière niet echt succesvol was zoals het vroegtijdig on-vrijwillig beëindigen van mijn HBO studie.

Mijn verdere loopbaan ging goed al zal je, als je mijn CV verder leest, niet onder de indruk zijn. Want van nootjes verkoper op de markt, telemarketeer in beleggingen, new business sales kopieermachine verkoper, keukenontwerper en verkoper, uitzendconsulent, vestigingsmanager, software marketing & PR manager naar freelance recruitment manager lijken allemaal niet echt logische stappen.

Zeg eens eerlijk? Zou jij geneigd zijn om mij uit te nodigen voor een gesprek als recruiter? Nee? Toch hebben al deze ervaringen mij geleerd om een goede recruiter te zijn. Zonder borstklopperij heb ik mij ontwikkeld als iemand met oog voor de mens, talent en vaardigheden.


Elke baan en ervaring doet ertoe.

Elke baan en ook de nodige ervaringen zijn van invloed geweest op mijn vaardigheden en ontwikkelingen. Als recruiter gebruik ik al die ervaringen. Als eerste kan ik mij goed verplaatsen in de mens, zowel jong als oud. Maar ook in de doelgroep in gesprekken met bedrijven als in gesprekken met kandidaten. Klinkt misschien gek, maar ik denk dat een goede recruiter al de nodige levenservaring moet hebben om een sollicitant te kunnen begrijpen. Ik denk hierbij terug aan de salesmanager van kopieermachines. Ik hoor hem nog zo zeggen:

“Ik ben blij dat je geldproblemen hebt en een vriendin met psychische problemen, dat maakt je hongerig en zal ervoor zorgen dat je omzet gaat jagen.”  Vanuit zijn omzet gedreven perspectief begreep ik hem wel maar…..boy wat zat die man ernaast. Totaal geen empathie voor mijn situatie en belangrijker nog: Geen enkele poging om zich in te leven in mijn persoonlijke motivatie. Want geld is voor mij een middel om mijn doelen te bereiken en is nooit een doel op zich geweest. Wat mij dreef in sales was de interesse in het beïnvloedingsproces dat je als verkoper probeert te sturen.

Ten tweede zal je als recruiter ook het lef moeten hebben om blind een telefoon te kunnen pakken en met een totale vreemde een gesprek aan te knopen. Hey, die vaardigheden heb ik ontwikkeld in de telemarketing, nootjes verkoop op de markt maar zeer zeker ook als new business salesman door ‘belletje trekken’ op industrieterreinen en kantoortuinen.

In een van mijn laatste functies als Europees Marketing & PR manager bij een Israëlisch softwarehuis was ik verrast door het aanbod. De eigenaar benaderde mij voor die rol en zei: “I want you as my European Marketing & PR manager”. Hoewel ik duidelijk aangaf dat ik geen affiniteit of ervaring daarin had zei hij; “No, I know but you know people and culture differences so you need to come work for me”. Dit was dus iemand die duidelijk interesse toonde in mij als mens en iemand die begreep dat je verder moet kijken dan een CV.

 

Stap uit die luie stoel!

Door mijn hobby als natuurfotograaf heb ik mij verder kunnen ontwikkelen in het observeren en analyseren en om naar verbanden te kijken. Vanuit een luie stoel gebeurt er niet zoveel. Ga daarom met experts praten, doe je kennis op! Door die informatie samen te brengen kan je een eigen plan van aanpak maken. Vanuit deze aanpak, als je jouw onderwerp begrijpt en hoe het in de omgeving functioneert, maak je namelijk pas echt goede foto’s van beestjes, planten en landschappen. Het is dus zaak om je goed te verdiepen, te analyseren en te observeren voordat je op pad gaat en de foto’s maakt. Dan maak je pas echt goede foto’s. Uiteraard helpt een goede lens ook!

 

Conclusie.

Alle basisvaardigheden die ik als recruiter nodig heb, heb ik dus allemaal geleerd buiten het vakgebied om. Mijn persoonlijke vermogen om verbanden te leggen maakt dat ik al 20 jaar in verschillende recruitment rollen resultaat haal. Want die salesmanager heeft me wel geleerd dat resultaat halen een onderdeel van succes hebben is.

Om mijn kracht, talenten en vaardigheden te kunnen zien, vanuit mijn CV, vraagt dat je er anders naar kijkt. En dat is wat ik elke werkgever die nieuwe medewerkers zoekt op het hart wil drukken. Kijk anders, verder, dieper en zoek naar wat er wel zit en niet naar waar iemand niet aan de vacature criteria voldoet.