Skip to main content

Nieuws

Nieuws

Midlancing: de gulden middenweg tussen freelancen en loondienst

27 maart, 2025

BLOG: Midlancing: de gulden middenweg tussen freelancen en loondienst

André Vondeling

Steeds meer professionals vragen zich af: “Wil ik volledige vrijheid als freelancer, of toch liever de zekerheid van loondienst?” Maar wat als er ook een tussenvorm bestaat, die het beste van beide werelden combineert? Die optie heet midlancing, en voor veel specialisten blijkt het een verrassend goede stap.

Wat is midlancing eigenlijk?

Midlancing is een werkvorm waarbij je als zelfstandig professional opdrachten uitvoert via een gespecialiseerde tussenpartij, de zogeheten midlancer. Je behoudt zelf de regie over je werk, maar krijgt ondersteuning op het gebied van acquisitie, administratie, contracten en soms zelfs verzekeringen of coaching.

Je werkt dus zelfstandig, maar staat er niet alleen voor.

De voordelen: zelfstandigheid met vangnet

Voor wie overweegt de overstap te maken, zijn dit de meest genoemde voordelen van midlancing:

1. Meer vrijheid, minder zorgen

Je kiest je eigen opdrachten en bepaalt hoe en wanneer je werkt. Tegelijk hoef je je niet druk te maken over facturatie, modelovereenkomsten of boekhouding — dat wordt grotendeels geregeld door de midlancer.

2. Een vliegende start als zelfstandig professional

Voor wie nog geen groot netwerk heeft of twijfelt over alle ‘regeldingen’ van freelancen, is midlancing een laagdrempelige manier om toch zelfstandig te werken. De midlancer helpt je aan opdrachten én denkt mee over je persoonlijke ontwikkeling.

3. Zekerheid en transparantie

Veel midlancers hanteren een no-cure-no-pay-structuur of zorgen voor een basisinkomen. Je weet waar je aan toe bent, ook bij minder opdrachten of ziekte. Bovendien werk je vaak met vooraf goedgekeurde modelovereenkomsten, wat juridisch rust geeft.

Wat zijn de verschillen met freelancen of loondienst?Kenmerk

Wat als de wetgeving verandert?

Er is al een tijdje veel te doen over de Wet DBA en strengere handhaving op schijnzelfstandigheid. Goed nieuws: midlancers werken meestal met juridische structuren en modelovereenkomsten die voldoen aan de wet. De praktijk moet natuurlijk wel kloppen, je moet echt zelfstandig werken, maar je staat er niet alleen voor. De midlancer helpt je hier ook mee.

Die strengere handhaving op de Wet DBA brengt extra onzekerheid met zich mee. Opdrachtgevers zijn voorzichtiger, waardoor pure freelance opdrachten op dit moment terug lopen. Dat maakt het extra waardevol om een partij naast je te hebben die deze ontwikkelingen volgt en meedenkt over hoe jij je opdrachten goed inricht.

Voor wie is midlancing een slimme stap?

Midlancing past goed bij professionals die:

  • De stap naar freelancen spannend vinden, maar wel meer autonomie willen
  • Geen zin hebben in administratieve rompslomp
  • Hun netwerk willen uitbreiden via een tussenpartij
  • Zoeken naar een balans tussen zekerheid en vrijheid
  • Liever inhoudelijk werken dan bezig zijn met acquisitie

DUSSSssss… zelfstandig, maar niet alleen

Midlancing is geen compromis, maar juist een bewuste keuze voor zelfstandigheid mét ondersteuning. Het geeft je ruimte om te groeien, zonder dat je alles alleen hoeft uit te zoeken. In een tijd waarin vrijheid en flexibiliteit steeds belangrijker worden, kan midlancing voor veel professionals een aantrekkelijk alternatief zijn.

Benieuwd of het iets voor jou is? Laat een comment achter dan kan ik contact met je opnemen en je vrijblijvend informeren.

Wie weet zet je de eerste stap naar een nieuwe vorm van werken die écht bij je past.