Skip to main content

Nieuws

Nieuws

Regelingen werkgevers voor medewerkers uit het doelgroepregister

11 maart, 2025

Regelingen bij het aannemen van medewerkers uit het doelgroepregister

Het aannemen van een medewerker uit het doelgroepregister kan niet alleen bijdragen aan een inclusieve werkvloer, maar biedt ook financiële voordelen. Er zijn verschillende regelingen die werkgevers ondersteunen bij het aannemen en begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking. Natuurlijk vinden wij het woord ‘doelgroepregister’ lastig, en we zijn kritisch op wat het betekent als je er niet in past. Lees de blog van Fione voor onze kijk hierop.

Wat is het doelgroepregister?

Het doelgroepregister is een register waarin mensen staan die een extra steuntje in de rug nodig hebben om aan het werk te komen. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met een arbeidsbeperking, een ziekte of een afstand tot de arbeidsmarkt. Werkgevers die iemand uit het doelgroepregister aannemen, kunnen gebruikmaken van diverse regelingen die de financiële lasten verlichten en het aannemen van deze medewerkers aantrekkelijker maken.
Wil je weten hoe je niet alleen je vacatures invult, maar ook bijdraagt aan een inclusieve arbeidsmarkt? André van ANDERS Recruitment laat zien hoe je het doelgroepregister slim benut én de juiste culturele match vindt.


Overzicht van regelingen

Loonkostensubsidie

Loonkostensubsidie helpt werkgevers wanneer een werknemer door een ziekte of handicap minder dan het minimumloon kan verdienen. De overheid vergoedt het verschil tussen de loonwaarde van de medewerker en het minimumloon. Dit betekent dat je als werkgever een eerlijke bijdrage levert aan inclusie, zonder dat het direct een grote financiële last wordt.

  • Voor wie? Werknemers die door een arbeidsbeperking minder productief zijn.
  • Duur? Onbeperkt zolang het dienstverband duurt en de werknemer tot de doelgroep behoort.
  • Wie regelt het? De loonwaarde wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door de gemeente of het UWV.


Loonkostenvoordeel (LKV)

Dit is een belastingvoordeel voor werkgevers die mensen aannemen uit doelgroepen die moeilijker aan werk komen, zoals oudere werknemers of mensen met een arbeidsbeperking.

  • Hoe werkt het? Het voordeel wordt verrekend via de aangifte loonheffingen.
  • Duur? Maximaal drie jaar, afhankelijk van de doelgroep.
  • Wie regelt het? De Belastingdienst betaalt het bedrag na afloop van het kalenderjaar uit.

Jobcoachingsbudget

Een jobcoach helpt medewerkers met een arbeidsbeperking om goed te functioneren binnen een bedrijf. Dit kan een interne coach (een collega met training) of een externe jobcoach zijn.

  • Voor wie? Werknemers die extra begeleiding nodig hebben.
  • Duur? Afhankelijk van de behoefte van de medewerker.
  • Wie regelt het? Werkgevers kunnen een jobcoach aanvragen via het UWV.


No-riskpolis

Werkgevers die iemand uit het doelgroepregister aannemen, lopen minder risico als de werknemer ziek wordt. Dankzij de no-riskpolis kunnen ze een Ziektewetuitkering krijgen, zonder dat dit invloed heeft op de premie voor de Ziektewet of de WIA.

  • Voor wie? Werknemers met een arbeidsbeperking.
  • Duur?
  • Wie regelt het? De no-riskpolis wordt automatisch toegepast als de werknemer in het doelgroepregister staat.

 

Werkplekaanpassing

Soms zijn er aanpassingen nodig om een medewerker goed te laten functioneren, zoals een speciale bureaustoel, een traplift of een brailleleesregel. De gemeente of het UWV kan deze kosten vergoeden.

  • Voor wie? Werknemers met een fysieke beperking.
  • Duur? Zolang de werknemer in dienst is en de aanpassing nodig heeft.
  • Wie regelt het? De werkgever kan een aanvraag indienen bij de gemeente of het UWV.

 

Waarom zou je als werkgever gebruikmaken van deze regelingen?

Veel kleine ondernemers zien op tegen het aannemen van personeel, onder andere vanwege de kosten en risico’s​. Door slim gebruik te maken van bovenstaande regelingen, wordt het aannemen van medewerkers uit het doelgroepregister financieel aantrekkelijk en haalbaar​. Bovendien draagt het bij aan een inclusieve en maatschappelijk betrokken werkomgeving​.

Wil je meer weten over hoe je werving en selectie op een slimme en duurzame manier kunt aanpakken? Dan kijken we graag met je mee!